Pokémon... Kimi çok seviyor, kimi nefret ediyor. Gerçi nefret edenlerin çoğu bir kez bile oturup izlememişlerdir. İzleseler Pokémon'un sıradan bir çizgi film olmadığını anlarlar.
Pokémon önceleri Nintendo'nun Gameboy için ürettiği bir oyundu. Çok ilgi görünce çizgi filmi, kartları, oyuncakları, plaj havluları yapıldı. Hatta Tasosu bile çıktı. Ben de buna bir oynayış stili düşünüyorum.
Sonunda PC için de Pokémon oyunu çıktı. Birçok kişi oyunu gördüğünde hayal kırıklığına uğrayabilir çünkü süper grafikli oyunlar bekliyorlardır ama bir kart oyunu olduğunu düşünürsek oldukça iyi. Oynanabilirliği yüksek, temiz bir arabirime sahip.
Kartlarla oynanan bu oyun ilk başta zor gelse de kolayca öğrenilebilir. Şimdi oyunun nasıl oynandığına geçiyorum:
Oyunu Julia'ya karşı oynuyorsunuz. İki tarafta da 30 tane kart var. 3 çeşit kart var. Bunlar Pokémon kartları, tranier kartları ve energy kartları. Pokémon kartları da, basic (gelişmemiş) ve evolve (geliştirme) kartları olarak ikiye ayrılır. Baslangıçta her iki taraf da 7 kart alır ve bir basic Pokémon yani gelişmemiş bir Pokémon seçer. Örnegin Seel, Pikachu vb. Sonra tur sırası size gelince kart çekersiniz. Bench'e, yani yedeğe, en fazla beş Pokémon koyabilirsiniz. Yedekteki ya da oyundaki Pokémon'unuza enerji kartı takabilirsiniz. Yedekteki ya da kullandığınız Pokémon'u geliştirebilirsiniz. İstediğiniz kadar tranier kartı kullanabilirsiniz. Elinizdeki Pokémon'u yedeğe çekebilirsiniz. Ama bunları saldırıdan önce yapmalısınız. Bunlardan sonra Pokémon'unuzla saldırı yapabilirsiniz.
Pokémon kartlarının üzerinde Pokémon'un gücü, karşısında avantajlı ve dezavantajlı olduğu Pokémon'lar [örnegin, lighting (elektrik) Pokémon'ları kaya Pokémon'larına karşı çaresizken su Pokémon'larına karşı daha etkililer], geri çekmek için gereken ücret [örnegin, Machop için (her türde) bir enerji kartı], saldırıları ve ücretleri için enerji kartı gerekir ve saldırıdan sonra fire enerji kartını bırakmak gerekir. Örneğin Charmander'ın scratch saldırısı için yanında bir fire (ateş) enerji sembolü vardır, ama ember saldırısı için bir fire, bir renksiz (yani her tür olabilir) enerji kartı gerekir
Oyunda 6 tür Pokémon'la oynayabilirsiniz. Bunlar lighting (elektrik), grass (bitki), water (su), fire (ateş), fighting (dövüş), psychic (psişik) Pokémon'lar. Ama ben dövüş ve su Pokémon'larıyla oynayabildim. Herkes bunu diyor. Ama oyunu kurduğunuz dizinde Resources dosyasında playdecks'e girin. Orada water.dek, fighting.dek, fire.dek ve xtra.dek var. Bunların adlarını değiştirerek ateş Pokémon'larıyla da oynayabilirsiniz. Ben bütün türlerle nasıl oynandığını öğrenince mesaj odasında duyuracağım.
Simdi oyundaki kartları daha yakından inceleyelim:
Pokémon Kartları: İki çeşidi vardır
Basic Pokemonlar: İlk halindeki Pokemonlardır. Örneğin Goldeen, Pikachu, Bulbasaur, vb.
Evolve Kartları: Bu kartları Basic pokemonları geliştirmek için kullanırız. Örneğin Goldeen-Seaking, Pikachu-Raichu, Bulbasaur-Ivysaur...
Energy Kartları: Her Pokémon türünün enerji kartı vardır.
Tranier Kartları: Bunlar size yardımcı olan kartlardır. Örneğin destenizden iki kart daha çekmenizi sağlar, rakibinizin elindeki ya da bench'teki Pokémon'unun enerji kartını alır, Pokémon'unuzun enerjisini yükseltir vb. Bir sürü tranier kartı vardır.
Pokémon'unuz rakip Pokémon tarafından uyutulabilir, zehirlenebilir ve daha bir çok şey yapılabilir. Pokémon'unuz asleep durumundaysa sola yatık durur ve uyur. Her tur yazı tura atarsınız ve buna göre uyanır. Bununla saldırı da yapamazsınız. Confuse olmuş Pokémon ters durur ve bench'e almak için yazı tura atarsınız. Saldırı yapmak isterseniz de yazı tura atarsınız ama şans size gülmezse Pokémon'unuz hasar alır. Paralyze halindeki bir Pokémon sağa yatıktır ve hiç bir faliyette bulunamaz ama sonraki tur eski haline döner. Poison olan (zehirlenen) Pokémon'umuz ise bunu belli etmez. Her tur sonunda hasar alır. Ama bununla saldırı yapabilirsiniz. Bench'e çekilince iyileşir.
Ve oyunla ilgili bir püf noktasi veriyorum: Oyunda rakibinizi yenmek için ya 3 Pokémon'unu yenip bütün prize (ödül) kartlarını almanız, ya elindeki Pokemonu yendiğinizde bench'inde Pokémon kalmaması, ya da destesini bitirmeniz gerekiyor. Artık sizin sırtınız yere gelmez.